ТЕСТО ЗА БУХТИ И ПИРОЖКИ


   Тесто за бухти,пирожки,хляб,пица...
            Идеално за коледната пита
    

В това тесто се използват два вида набухватели-сода и мая.
Вкусът на хлебна сода преобладава,
а маята му предава по голяма пухкавост.
Като цяло се запазва и дори подобрява
качеството на тестото със сода бикарбонат.

Продукти и приготвяне:

1п.суха мая
2с.л. захар и
4с.л.брашно
се разтварят директно в тавата в малко топла вода на каша.
Изчакваме да се активира маята
    (да шупне)
Измерваме 600мл.течност, смес от
кисело мляко и прясно мляко.
След като маята е шупнала
изливаме млякото в единия край на тавата и погасяваме с 1ч.л.
сода бикарбонат.
Разбъркваме млякото за да шупне.
Слагат се още 4-5с.л зехтин
1равна с.л.сол
килограм бяло брашно
(може да поеме малко повече)
Замесваме меко тесто,
което прибираме в найлонова торбичка,завързваме,като запазваме въздуха в нея и оставяме 2 часа да втасва.След като е удвоило обема си
може да го използваме за различни печива,като например пица,и хляб,
но най вече за бухти и пирожки със сирене.
Ако не използвате цялото количество 
тесто,приберете останалото в хладилника.На другият ден може да си направите отново вкусна закуска.

МИНИ БУХТИ



МИНИ ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ




                                ХЛЯБ

Тестото е идеално за коледната питка


Декорацията на питката се прави,като се замесват равни количества бяло брашно и нишесте, малко сол и вода.



Снимка на пицата не можах да направя,защото изчезна още
гореща,но гарантирам че беше
много вкусна😀

Коментари

Вижте още