ЯЙЦА, ОЦВЕТЕНИ С НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ

 


За боядисването на яйцата за Велик ден, винаги се изисква повече фантазия и творчество. Вдъхновени от това да направим нещо ново, нещо нестандартно, тази година оцветихме яйцата с естествени продукти. Използването на различни техники, винаги дава добри резултати.

Например наситен жълт цвят се получава с куркума на прах.



Във вряла вода 1л. се разтварят 2ч.л.куркума и 1с.л. оцет. Дърпа се от котлона и тогава се поставят яйцата, които са на стайна температура. 

Яйцата се варят около 8-10 митути в отварата, като може да се обръщат за по равномерно покриване. Ако водата извира се добавя още малко вода и 1-2 лъжички куркума.



Друг вариянт е боядисването на яйца в отвара от каркаде, люспи от червен лук и цвекло. 



■ В 1л. вода се завират едно нарязяно цвекло, люспи от червен лук и 2 шепи сушени цветове каркаде 1с.л. оцет.

■ Дърпа се от котлона и се поставят няколко яйца на стайна температура. Варят се 10 минути. Ако за следващите яйца цветът започва да се губи се добавя само шепа каркаде и малко вода, ако е необходимо.

По този начин се получава хубав цикламен цвят.





Има и един стар метод за боядисване на мраморни яйца, а именно налагането с лучени люспи.




■ Отделят се жълти и червени люспи от зрял лук. Начупват се на едри парчета.

■ Измивате с вода химията от мокри кърпички.

■ Измивате яйцата - трябва да са мокри, за да могат да залепнат лучените люспи.



■ Завързват се на вързопче или с ластик и се пускат в жълтата или червената отвара. Варят се 10 минути.

■ Вадят се. Изчаква се малко да се охладят и кърпичката се разрязва с ножица.




Получават се много красиви отпечатъци от лучените люспи.




■ Накрая всяко яйце се минава с тампонче напоено с олио за да имат блясък.






Коментари

Вижте още